Till förstasidan
   
    Trådlöst bredband populärare
Allt fler rapporter pekar på att antalet fasta bredbandsabonnenter sjunker till förmån för mobil användning. Det andra kvartalet i år rapporteras en procentuell tillväxt på 1,1 promille eller motsvarande 3 000 kunder för fast bredbandsuppkoppling. Under samma år har antalet mobila abonnemang växt med 157 000 stycken, en ökning med 77 % jämfört med föregående år. Det är fortfarande USB modem som står för den stora mängden trådlösa enheter med 3G som släppts, tätt följd av bärbara datorer med inbyggd 3G. Under hela 2008 beräknas försäljningen av 3G produkter uppgå till 600 000 enheter, en ökning med 40 procent jämfört med helåret 2007.

Trådlös energi, snart här
Något som diskuterats länge är trådlös energi. Nu säger sig Intel ha kommit ett steg närmare en produktlansering. Den nya tekniken överför energi genom luften med bara 25 % förluster vid strömförsörjning av en 60 W lampa på avstånd upp till en meter.

Varför är då Intel intresserade av denna teknik? Jo man vill naturligtvis kommersialisera lösningen och använda den som tillexempel en trådlös batteriladdare för bärbara datorer. Med trådlös energi kan man bygga in batteriladdare i arbetsbord och sedan ladda upp de produkter du har på bordet.

Intel använder en teknik som kallas resonant induktion, en teknik som bygger på forskning vid Massachusetts Institute of Technology. WiTricity, som är arbetsnamnet, medger effektiv överföring av större energimängder över avstånd upp till flera meter.

Först siktar man på att bygga in tekniken i bärbara datorer, och då antennen som behövs är dryga 50 cm i diameter är det i dagsläget svårt att implementera den i mindre produkter.

Ökat 3G tryck
Förra sommaren såldes massor av mobila bredbandsmodem och 162 petabyte mobila data skyfflades runt i de mobila näten 2007. Därmed var ett helt nytt användningsområde för mobil datakommunikation spritt bland det svenska folket.

I år rapporterar operatörerna att trafiken i vissa kustområden ökat med upp till 1 000% jämfört med föregående år. 2011 förespås mobil datakommunkation ta mer trafikkapacitet än talet, och samma år räknar branschbedömmare med att operatörerna kommer att bygga ut näten till 4G med Wimax eller LTE.

 
   
 
Induo AB
Tel: 08 - 659 43 00
info@induowireless.com