Till förstasidan
   
       
 

Basar med miljöfokus
Utvecklingen i den trådlösa världen har just nu en kontinuerligt tilltagande miljövänlighet. Bland annat har en allians av 25 GSM-operatörer startat Green Power for Mobile med mål att GSM-basstationer skall drivas av förnyelsebara energikällor. Samtidigt har Uppsala Universitet och Ericsson presenterat en vindkraftsdriven basstation med nyttiga idéer för att minska basstationens strömförbrukning. En intressant idé i den nya basstationen är att montera hela basstationen i masttoppen istället för på marken.

Vinsterna är flera, man får en naturlig kylning av basstationen då man kan dra nytta av vinden vilket minskar behovet av kylaggregat. När antennkabellängderna minimeras blir effektförlusterna i kablarna mindre, därmed kan man ställa ned uteffekten något eller placera färre basstationer på en och samma markyta vilket minskar miljöpåkänningen.

Ett eget radiomodemsnät är i relation till ett GSM nät en liten förbrukare av energi och arbetar med betydligt lägre uteffekter, därmed är miljövinsterna av att placera radiomodemen i masttoppen relativt försumbara. Men trenden är tydlig, miljötänkandet kommer på bred front i de stora, utbredda kommunikationsnäten.

Om du har några idéer runt man kan minska miljöpåkänningen vid byggande och användande av trådlösa nät så hör gärna av dig så att vi kan förmedla budskapet till flera.

 
Induo AB
Tel: 08 - 659 43 00
info@induowireless.com