Till förstasidan
   
       
Dags för 3G på 900 MHz
Snart löper de svenska GSM licenserna på 900 MHz bandet ut och de fyra GSM operatörerna har lagt ett gemensamt förslag till Post- och Telestyrelsen att använda en del av frekvensutrymmet för 3G trafik. Det här är en rejält spännande idé, den skulle alltså ge 3G fart med förmodat bättre täckning och utbredning av 3G än läget idag. Rent tekniskt går det att köra 3G på 900 bandet, det finns till och med hårdvara på marknaden som redan idag har stöd för detta.
 

Mer EDGE
Nu kommer ännu en GSM-term att addera till fackterminologin: Downlink Dual Carrier EDGE. Genom en trimning av mjukvara säger sig Nokia Siemens Networks kunna höja nedhastigheten i EDGE näten från 214 kbit/s till 592 kbit/s. Eftersom det överallt i världen finns en god utbredning av GSM, och de flesta basstationer faktiskt hanterar EDGE (även om det i Sverige bara är Telia som erbjuder tjänsten) så räknar man med ett intresse för en fortsatt utveckling av EDGE standarden, och eftersom det i detta fall handlar om mjukvara så antar vi att insteget inte är så högt. Runt hörnet lockar Nokia Siemens Networks med EGPRS 2B, en teknik som utlovar 1.2 Mbit/s nedladdning och 473 kbit/s för uppladdning.

 
    Tre synonymt med 3G
Operatören Tre avslutar GSM-samarbetet med Telenor, man anser att kunderna ändå bara använder 3G. Ska du ha en operatör med GPRS-stöd bör du alltså titta på andra alternativ.


 
3G rekord
Världens snabbaste nät
Den australienska operatören Telstra har uppgraderat sitt nät till 3G standarden HSPA. Nätet kan, enligt Ericsson som stått för uppdateringen, nå den imponerande hastigheten 21 MBit/s och blir därmed det snabbaste mobilnätet i kommersiell drift. Än finns inte någon hårdvara tillgänglig på marknaden som kan kommunicera med världen snabbaste basstationer, dessa beräknas dyka upp på marknaden inom sex månader.


 
 
Induo AB
Tel: 08 - 659 43 00
info@induowireless.com